tisdag 15 februari 2011

Frikadeller i tomatsås med tagliatelle

Märkligt nog känns det kyligare idag, med ”bara” -17°, men luften är som en iskall, blöt disktrasa, så det är riktigt elakt ute. Då passar det bra med ett långkok och idag var vi sugna på frikadeller i tomatsås med tagliatelle till. Jag måttar aldrig, så detta är på känn;

Tomatsås

3 konservburkar hela tomater plus vätskan (konserverade tomater har mognat innan de plockas, till skillnad från de importerade, färska), två tuber tomatpuré, en stor, finhackad gul lök, några pressade vitlöksklyftor, en hackad fänkål, tre glada paprikor i strimlor (glad syftar på färgerna), svamp om man vill det.

En stjärnanis, ett par lagerblad, chili, några kryddnejlikor, kardemummafrön, fänkålsfrön, några enbär, ingefära och salt. Släng i en kanelstång om du vågar, det ger en bra dynamik. Jag hade i en skvätt glögg också, det ger sötma till syrliga tomaträtter och har jättebra kryddning.

Låt koka ihop ganska länge

Frikadeller

Riv två rödlökar och blanda med knappt ett kilo köttfärs (jag föredrar kyckling-, lamm- eller viltfärs, men idag blev det ko). Krydda med lite salt, kryddpeppar, en skvätt piripirisås, en skvätt worcestershire-sås och timjan. Blanda med händerna, forma små bollar som du släpper ned i tomatsåsen när den kokat minst en timme. Vänd ned dem med försiktighet och låt allt koka upp.

Städa sedan efter dig, diska undan lite och när det är gjort så har frikadellerna kanske kokat mellan 20 och 30 minuter, då är det dags att koka pastan efter konstens alla regler som står på paketet.

När pastan är kokt brukar jag skölja den hastigt i kallvatten, pressa i ett par klyftor vitlök och låta den stå på eftervärmen medan jag dukar.

Prova denna härliga och värmande maträtt och krydda den efter eget behag, det är inte säkert ni har samma smaklökar som familjen Jonsson i Västergissjö.

Mums;)

Jag har förstås en hushållsassistent


1 kommentar:

  1. Dräggel dräggel.....mums va d lät gott! Brukar oxå göra detta ibland till fam förtjusning:-)Mindre kryddigt dock...Riktigt enkel mat för en som avskyr laga mat. Trevlig onsdag i snöfallet fru Jonsson! Kram från Backman Palace

    SvaraRadera