onsdag 20 januari 2010

21/1-10 Torsdag

Det var Tatjaana jag hade på lektion igår.

Det är lite lustigt hur hon kom hit:
När Carina importerade sina första Basjkirer från Ryssland 1998 fick hon förhandsbeställa och betala hästarna osedda. När de sedan kom så var det bara fyra; hingsten Djingis och tre damer, alla i ett bedrövligt skick. De två sista; en hingst och ett sto, var restnoterade (eller så hade de inte klarat av kosackernas minst sagt hårda nedbrytningsmetoder).

Fyra månader senare anlände två ston, det fanns inga hingstar just då pga slakt. En av dem, som fick namnet Galina, visade sig vara höggravid!
Fölet (Tatjaana) landade i snön en Marsdag 1999 och de fick vara lite för sig själva innan de släpptes tillbaka till flocken.

Det som hände då var att Djingis Khan störtade fram mot fölet och stötte framhovarna över ryggen på henne. Fölet var inte Djingis' avkomma och därför försökte han döda det. En förklaring kan vara att Galina kom dräktig till hans flock, alltså hade det hänt "hennes" hings något, alltså var det en sämre sorts hingst vars avkommor inte borde finnas. Hästlogik.

 Galina och Tatjaana togs om hand och fick bo för sig själva ett tag innan de på nytt introducerades för flocken. Ledarstoet, Tuscha, hade då fattat tycke för Galina och hennes lilla föl, så Djingis kom inte i närheten mer.

Så går det till bland vildhästar.

******************************************
16:58

Nu vet jag vad jag vill ha när jag fyller år;
Hon heter Hinnica av Basta
(pekar nedåt till höger)

1 kommentar: