torsdag 21 april 2011

Skärtorsdag på hästfarmen


Idag har vi påbörjat den preliminära mockningen av vinterhagen. Preliminär för att damerna fortfarande går där och ska så göra tills beteshagen är klar. Men för att det ska växa någonting där så avlägsnade vi vinterns foderrester och bajjhögar från centrala delen av hagen så att den sista snön under kan smälta.

Varmt och härligt väder hade vi och tranorna trumpetade sina vårserenader för oss medan hästarna nogsamt undersökte våra förehavanden och ivrigt mumsade i sig det ljusgröna, späda som vi räfsade fram. Det är tungt att mocka för hand, men vi tänkte samtidigt på att vi är himla miljövänliga i vårt slit, samt hur otroligt mycket en traktor skulle förstört den mjuka marken under snön. Plötsligt slog lunchhungern sina slitande klor i oss och jag gick för att köra igång ett äggkok och förbereda medan maken körde de sista kärrorna innan rast. Jag bar upp gårdens lilla trädgårdsmöbel upp på vår utsiktssten och såg till min glädje att blåsipporna slagit ut.



Lunchen som dukades upp på stenen bestod av två rejält matiga tunnbrödsklämmor med keso, limemarinerad avokado, kräftrumpor, tunt skivad färsk lök och kokta, skivade ägg. Till det varsin sval folköl.


Tvåkommaåttor;)

En rödhake kom och tittade till oss, men jag hann inte fota den. En trött humledrottning hann jag faktiskt med att fånga på bild Hon vilade bara en stund innan hon fortsatte på sin färd.



Dessa små blomster har jag ingen aning om vad de kallas, men de är så vårligt söta i sin enkelhet och allt som kikar fram ur det grå och smutsiga gör mig glad. Det finns ingen årstid jag har svårare för än våren med allt det gråa, dammiga, leriga och skitiga. Trasiga stängsel, obarmhärtig sol genom smutsiga fönsterrutor, framtinat skräp, skvakatrastens (björktrast på Svenska) skrän, spindlar.. ja det är mycket som tillsammans kan få mig på fall, men det nya och hoppfulla som spirar fram ur det smutsiga och döda skänker mig hopp och glädje.

Ja vi har fortsatt mocka, men lämnat en hel del så att allt inte töar på en gång. Det är risk att det blir för vattensjukt då så vi fortsätter i morgon. Jag ska gräva runt i mina nyanlagda, blivande rabatter och odlingsytor och även vattna ordentligt. Mat ska det också bli idag, en god och närande kyckling- och fänkålsgryta med fullkornspasta till (det kan behövas efter allt slit). Inspirerad av Bondjäntans blogg ville jag även ha med nässlor i grytan men (och det här är första och enda gången jag kommer med detta yttrande) det växer för lite nässlor här! Det är bara några få som kikat fram än och de räcker inte långt. Men jag hinner ju prova senare.

Jag har plockat fram den rosa dammsugaren för färd till Blåkulla (man är väl en modern häxa), men det vette tusan om jag har tid att åka i år. Och inte hittar jag katten heller, Idun har så fullt upp att jaga så hon kikar bara in sent på kvällen för att få vräka sig i husfolkets säng och mysa hela natten.

Ni får ha en trevlig Skärtorsdag på er (alla tre trogna läsare*s*)

PåskPuss och kram på er/fru Jonsson

1 kommentar:

  1. Uteslit idag! ;) bra jobbat av er o lunchen såg god ut! själv åt jag tre valnötsbrödsmackor i farten! ;) har fixat odlingarna men allt blev inte klart för jorden tog slut! ;) Ha en underbar afton! :)

    SvaraRadera