söndag 27 mars 2011

Nonchalant av WWF!

Världsnaturfonden, WWF, vill att vi släcker ned en timme för Moder jord men struntar i att upplysa mer om saken. Att luta sig tillbaka på gamla meriter och tro att Earth Hour nu efter några år är ett självrullande evenemang som alla har klart för sig vad det handlar om är inte kaxigt och självsäkert; Det är jävligt nonchalant!

Här följer några av de vanligaste missuppfattningarna och ursäkterna för att ”slippa” släcka ned:

”Det kommer gå dubbelt så mycket ström när alla sätter på allt igen samtidigt klockan 21:30.” Det man här menar egentligen är: ”Är du galen! Sitta i tyst och kompakt mörker en hel timme med familjen! Jag kommer inte finnas kvar på en enda vän-lista när jag går in på Facebook igen.”

”Här hemma har vi bara lågenergilampor så vi behöver inte släcka, vi har redan dragit vårt strå till stacken.”

”Inte tänker då jag låta mat för tiotusenatals kronor förstöras!” Det här är värt att komma ihåg till sensommarens kräftskiva: Att ett kilo kinesiska jumbokräftor skulle behöva tina i tre dagar är en myt! Det går på mindre än en timme.

”Ja vill man att huset ska frysa sönder så..” Ja, den ursäkten är så snurrig så jag kommer inte ens på något att kommentera den med.

”Inte spelar väl det någon roll om jag släcker. Alla fabriker kör ju på som vanligt.”

Den information WWF har gått ut med inför EH har väldigt många svenskar tolkat som följande: Vi stänger av all ström för att se hur mycket el vi spar under en timme. Det råder alltså stora missuppfattningar om vad som ska göras, när det ska göras (jag trodde det var 20:00), samt vad syftet är.

Låt mig bena ut begreppen lite. Earth Hour är en visuell manifestation. Man kan säga att det är som ett fackeltåg fast tvärt om. När jag, mina grannar och kommunen släcker ned samtidigt som Globen och Kolosseum då blir det väldigt effektfullt. Det är lampor det handlar om, ingenting annat, bara lamporna. Då sänder man en signal att här bor det minsann någon som bryr sig om vår blåa planet!

Att låta svenskarna tro att de ska avstå sociala medier och Körslaget och istället tvingas umgås med sin familj i totalt mörker är elakt av er, WWF. Mycket elakt och dumt! Snälla Världsnaturfonden, koncentrera er inte bara på släckningen till kommande års Earth Hour, lägg fokus på upplysning också.

 Ja här var det som sagt släckt i närmare två timmar och det ska erkännas att jag kände mig som en skurk när jag tände den lilla lampan i hallen vid tiotiden. Jag hade massor av stearinljus tända hela kvällen (ungefär som vanligt alltså) och såg Downtown Abbey, men först kollade jag runt lite på nätet. Earth Hour nämndes på en del ställen och många avfärdade det som trams med ovan stående förklaringar. Det var till och med en person som blev upprörd över att jag var på ett chatforum under EH. Sist jag kollade var inte MacBook Pro en lampa.

Om WWF är nöjda med Svenska folkets insats igår under EH då är det någonting allvarligt fel. Ni kunde minst tredubblat nedsläckningarna med bättre information. Nonchalans är aldrig häftigt!

1 kommentar:

  1. What? jag trodde också det var kl 20.00.... ehm... jahaja nåväl mörkt som i graven var det här (nåja kanske inte riktigt ett o annat ljus gav ju sken...) till kl 22... sen gick jag o la mig! :D

    SvaraRadera