lördag 15 januari 2011

Hästköparfunderingar


Nästan -30° ute, +15° inne, brrrrrrrr..

Vi fick storfrämmande igår när vi gjort bort sta’n; Carina var hit och kramade om sina skyddslingar och sedan satt vi och smidde stora planer över en mugg läskigt pulverkaffe (vi har fortfarande inte ersatt don Pedro-bryggaren som gick sönder i höstas helt enkelt för att alla kaffebryggare är skitfula styggelser som jag aldrig skulle orka ta fram och plocka undan dagligen och en ny glaskanna har jag inte hittat).

Jo det är så att vi går i hingsköparfunderingar här på gården. Det är nämligen såhär att genom en och samma anfader är runt 80% av alla Basjkirer i Sverige besläktade och att det behövs fräscht blod är ingen hemlighet. Det finns dock några individer som skulle gå att nyttja lite bättre och när just en sådan hingst plötsligt är till salu vore det synd att låta tillfället glida en genom fingrarna.

Av vad vi hört kommer denna fina hingst kastreras och säljas på auktion under senvintern om ingen köper honom i befintligt skick och vi tycker faktiskt att det vore en mindre katastrof för aveln att låta det ske. Men hur tusan ska man kunna köpa en hingst nu med översnöade, befintliga hagar och utan någon som helst möjlighet att bygga ny? Och hur i helskotta ska man kunna köpa en Basjkir över huvud taget när rasföreningen fråntagits uppdraget att handskas med ägarhandlingarna och det fram till årsmötet i mars är osäkert vilken instans som ska hålla i det???

Det är som så också att Amirs ägarpapper återigen är på vift och nu vet varken rasföreningen eller Svenska Hästavelsförbundet var de är. Fortsätter det som det gjort senaste åren kommer Basjkirerna helt tappa sitt värde och reduceras till en billig slit-och-släng-ponny/liten, stor häst. Att till och med styrelsen och tidigare medlemmar av styrelsen rear ut sina hästar är ett mycket dåligt tecken. Hur kan man underminera för alla uppfödare på det viset?

Nä, det är dags att putsa upp ryktet och låta alla veta vilka underbart fina och speciella hästar det är.

En av de fina hingstarna med unikt blod; Djingis Kahn (och för tydlighetens skull, det är inte han som är till salu).

3 kommentarer:

  1. Väldigt tråkigt om hingsten blir kastrerad då han är ett sånt bra tillskott i aveln. Finns det ingen möjlighet att den nuvarande ägaren kan spara honom som hingst till ni eller någon annan kan ordna så han bl a kan få en egen hage? Nu vet jag ju inte varför han ska kastreras och säljas men det vore ju bra om han/honkunde spara honom så länge.

    SvaraRadera
  2. håller med föregående talare, en dialog med hingstägaren bör kunna lösa problemen! Sedan måste man inte registrera ägarbytet på en gång heller, det räcker med köpekontraktet så registrerar det sedan när det är klart vart man genomför ändringen :-)

    SvaraRadera
  3. Jo, det vore väl önskvärt att det gick att lösa, men det är ett stort företag som säljer av alla sina hästar och de måste väck i februari tydligen! Då går nämligen de kvarvarande på auktion.

    Men vi försöker lösa det. Det vore enklare också om vi kommit på ett sätt att typ snyta ut pengar.. det hade hjälp.

    SvaraRadera