fredag 24 december 2010


God Jul i stugan!

 

Den där Anders som hade namnsdag i slutet på november är en riktig lurifax för trots en braskande Andersdag uteblir julslasket med råge;

-28.4° visade termometern när jag gick upp 05:50

 

Med sådan temperatur var det bara att stryka raska hundpromenaden från göra-listan då vovvarna drabbas av köldkramp i tassarna men hästarna behöver mycket mat när det är kallt så det var bara att klä sig och gå ut för att tampas med den frusna höbalen.

Hästarna hade mat kvar sedan igår. De fick en ljummen gröt av havre, renfoder och mineraler kvällen innan. En gröt som de uppskattade väldigt mycket och som säkert var mycket mättande.

 

Eftersom även vår julegröt kokades igår så ställdes ett fat ut åt tomten (läs; Räven) med en rejäl smörklick i, men tomten var nog engagerad annorstädes för fatet stod djupfruset och orört nu på morgonen=/

 

Köttbullar rullades i takt till stämningsfull musik från Lars Vegas trios julskiva och kokades. Bara att smörsteka i afton när det är dags för julbordet. Fördelen med att koka köttbullarna är, förutom att de håller formen, att de inte blir torra, vilket kan ske om man behandlar älgkött omilt.

 

Jag gjorde ättiksgurka och min grymma gravlaxsås;

Matlagningsyoghurt, wasabi och röd stenbitsrom. 

Det går att använda tångrom också, men eftersom den inte färgar av sig på samma vis blir såsen ljusgrön med röda prickar istället för laxrosa som den blir av vanlig rom.

Såsen passar faktiskt till nästan alla fiskrätter men gör sig allra bäst till lax!

 

Ja, här blir det en mycket God jul och jag tillönskar er alla det samma. Hoppas ni också får njuta av god mat och trevligt sällskap och att ni finner andemeningen med julen och känner frid och värme.

 

Julpussar från fru Jonsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar